Sammanfattning


Här kommer en liten sammanfattning av det allra viktigaste ifrån #hardukollpådinplast :)

Vad är det för plast?
1 - Polyetentereftalat/PET
2 - Polyeten hög densitet
3 - PVC
4 - Polyeten låg densitet
5 - Polypropylen/propenplast
6 - Polystyren
7 - Övriga plaster

Att komma ihåg:
▪ INGEN plast bör hettas upp eller användas tillsammans med varma livsmedel då värme ökar risken för att kemikalier släpper ifrån plasten.
▪ Undvik plasterna 3, 6 och 7.
▪ Se upp för farliga tillsatsämnen.
▪ Återvunnen plast kan innehålla lite vad som helst, även om den är testad mot bisfenol och ftalater så kan den innehålla andra farliga ämnen.

Simma giftfritt


Jag köpte dessa armkuddar innan jag var medveten om plast och kemikalier. De har aldrig blivit använda och kommer aldrig att bli av oss. Jag tror att jag köpte den för 20 kr i en lågprisaffär.

En anledning till att de inte kommer att bli använda är för att simredskap ofta är gjorda av hormonstörande pvc, en annan är att plasten garanterat lär bli uppvärmd av solen vilket gör att kemikalier lättare släpper. Även om simredskap inte ska innehålla förbjudna ftalater så hittade exempelvis Kemikalieinspektionen två tusen gånger fler ftalater i en badring än vad som är tillåtet.

Jag har istället tänkt investera i ett par giftfria simkuddar i bomull till sommaren, de finns bland annat på Lapland Eco Store och Good for kids :)

Odla ekologiskt


Idag blev det en tur till Blomsterlandet. Tanken var inte att jag skulle odla något i år men fick en enormt stor lust just där i affären. Jag slog inte på stort utan valde istället att så tre kryddor, persilja, dill och gräslök.

Jag valde glaskrukor och KRAV-jord. Det förvånade mig dock att det endast fanns en säck med ekologisk jord. Jag undrar vad för farligt det kan finnas i "vanlig" jord.

Ekologiskt, Giftfritt, Ren mat | | Kommentera |
Upp