Övriga plaster


Här samlas de övriga plasterna som både kan vara farliga och ofarliga. Här beskriver jag några av dem:

Polykarbonat (PC) är en hård genomskinlig plast som tillverkas av det hormonstörande ämnet bisfenol a. Den kan bla finnas i tillbringare, nappflaskor och i cd-fodral.

Biobaserade plaster som är gjorda av tex potatisstärkelse eller majs vilket ofta är ett bättre alternativ till de andra plasterna.

Polyamid är en plast som ofta används som syntetisk textil. Det är en ofarlig plast om den inte innehåller farliga tillsatsämnen, som tex perfluorerade ämnen. Den kan också finnas i stekspadar där det cancerogena ämnet metylendianilin har hittats även om det är förbjudet i livsmedelgodkänd plast.

ABC-plast är bla. uppbyggd på ämnen som är cancerframkallande, misstänkt hormonstörande, allergiframkallande och giftiga för vattenlevande organismer. Plasten ses dock som en ofarlig plast trots sitt innehåll pga att de är så hårt bundna till varandra. Det används också få tillsatsämnen i plasten. Den finns bland annat i leksaker och dammsugare.

Polyuretan (PUR) finns också i denna kategori vilket är en plast som kan vara okej men som också kan släppa farliga kemikalier. Den ses som ofarlig när den används i kläder men i möbler och elektronik kan den vara behandlad med flamskyddsmedel. Vid förbränning av denna plast frigörs det dock farliga kemikalier.

Även om en del plaster som ingår i siffran 7 är ofarliga rekommenderas det ändå att vi undviker plast som är märkt med siffran 7. Detta pga att det är svårt att veta vilken av alla plaster en produkt är gjord utav.

Nu har jag gått igenom plasterna 1-7 men misströsta ej, jag ska gå igenom återvunnen plast också :) Trevlig kväll!

---------------------------------------------------------------
Information tagen ifrån:

Den onda badankan. Ditt barn och de osynliga gifterna. Av Katarina Johansson

http://m.naturskyddsforeningen.se/info-om-plast
Upp